Klaar voor de nieuwe ARBOwet?

ARBOwet

Weten wat de nieuwe ARBOwet betekent voor jouw organisatie?

Per 1 juli 2017 geldt de vernieuwde Arbowet waarbij preventie nog meer centraal wordt gesteld. Werkgevers en arbodienstverleners krijgen vanaf die datum een jaar de mogelijkheid om volgens deze vernieuwde wet te gaan werken.

 De vernieuwde Arbowet voor jouw organisatie in het kort: 

 • Ten minste één preventiemedewerker in dienst
  Bij kleine bedrijven mag ook de directeur als preventiemedewerker optreden. Op een bepaald moet je aan kunnen tonen dat deze daadwerkelijk is aangesteld en –belangrijker nog- de taken van de preventiemedewerker actief oppakt. 
 • Second Opinion
  Vanaf nu moet de bedrijfsarts in principe ook altijd tegemoetkomen aan een verzoek van een werknemer om een andere bedrijfsarts voor een second opinion te raadplegen. 
 • Bedrijfsarts bezoekt elke willekeurige werkplek 
  Tenslotte mag de bedrijfsarts vanaf nu iedere willekeurige werkplek bezoeken. Het is handig om dat vooraf in goede banen te leiden. Het principe ‘wie betaalt bepaalt’ gaat hier nu eenmaal niet op.

Neem contact met ons op voor kennis en ondersteuning bij:

 • De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker;
 • De aangescherpte randvoorwaarden voor het handelen van de (schaarse!) bedrijfsarts;
 • De randvoorwaarden waarmee uw medewerker een second opinion bij een andere bedrijfsarts kan aanvragen.

Gaat deze wijziging jouw organisatie meer kosten?

Nee, met onze aanpak levert het je als organisatie alleen maar op.
Wellicht geeft het doorvoeren van wijzigingen kosten, maar preventie of zelfs duurzame inzetbaarheid, levert veelal het meervoudige op!
 
Verzuim Onder Controle licht heel duidelijk het besparingspotentieel over de gehele verzuimketen voor je door. Zo kunnen besparingen op diensten, verzekeringspolissen en/of fiscale premies gebruikt worden om de uitvoeringskosten van wijzigingen te financieren.
 
Als je niets onderneemt, dan verhoogt dat in ieder geval de kans op boetes. De Inspectie SZW geeft aan dat werkgevers of werknemers die zich niet aan bepaalde arbeidswetten (waaronder de Arbowet) houden, bij ernstig geconstateerde overtredingen of onjuiste maatregelen, kunnen rekenen op een boete.